10 dingen die je denkt als je ouder bent dan je baas

Ouder zijn dan je baas. Wies had er nooit bij stil gestaan dat het haar zou kunnen overkomen. En ze heeft zo het vermoeden dat deze periode weleens heel lang kan gaan duren.

1. Ik ben heus niet minder slim dan jij, maar jij zit hier alleen maar omdat je overdreven zit te netwerken.
Een van mijn vorige bazen (veel jonger dan ik) was de hele dag in de weer met het pleasen van de ceo’s. Ze ging naar elke pr-bijeenkomst en zat zoveel mogelijk bij BN-ers op schoot. Allemaal dingen waar ik een hekel aan heb, maar waardoor zij wel als heel belangrijk werd gezien. Ja zo kan ik het ook. Nou ja, niet dus.

2. Mooi! Oud zijn dwingt respect af, zij zal niet snel durven te vertellen dat ik het fout doe.
Ik had een jongere chef die haar journalisten ferm en duidelijk kon uitleggen waarom hun teksten wéér niet goed waren. Ik was de enige bij wie ze alles goedkeurde, waarschijnlijk omdat ze dacht dat ik het wel beter zou weten op mijn leeftijd. Not!

3. Zou de baas me een sukkel vinden omdat ik op mijn leeftijd nog op deze plek zit?
Mijn jongere bazen zijn Barbara van Erp en Femke Sterken, de eigenaren van Snippetmedia. Regelmatig vind ik mezelf een beetje sneu dat ik zelf niet heb bedacht wat zij doen, en ben ik bang dat zij dat ook vinden.

4. Ja ja, ik kan dankzij mijn ervaring mooi vertellen hoe het moet en jij gaat met mijn wijze advies aan de haal.
Vorig jaar kreeg ik als freelancer de opdracht  een magazine te maken. De opdrachtgever die jonger was dan ik, ging met al mijn ideeen aan de haal bij haar baas. En natuurlijk niet zeggen dat ze van mij afkomstig waren.

5. O jee, de baas wil het anders organiseren en weet niet dat zijn briljante plan al twintig keer eerder is bedacht.
Eh, dit is mij zelf als jongere baas een keer overkomen. Ik zou de hele planning van een blad wel even aanpassen. De ouderen zaten te klagen, dacht ik soms dat zij dat zelf niet al lang een keer geprobeerd hadden?

6. Zou zij op feestjes zitten op te scheppen dat ze leiding geeft aan mensen die ouder zijn?
Daar ben ik altijd bang voor, zou ik namelijk zelf doen. Best wel interessant om al nippend aan je glas wijn een beetje nonchalant te vertellen dat het soms best lastig is om oudere werknemers te hebben

7. Waarom ben ik zo jaloers? Ik wil die baan niet eens.
Mijn vorige baas moest constant de opperbazen overtuigen dat ze de juiste koers voer met ons tijdschrift. Alles moest ze verantwoorden en de hele dag ging het over geld. Allemaal dingen die ik zelf vreselijk vind en toch was ik jaloers. Zij was tenslotte de hoofdredacteur en ik maar een onderknuppel.

 8. Zou de baas het lastig vinden mij opdrachten te geven?
Ik denk niet dat mijn huidige baas, die vijftien jaar jonger is, dat lastig vindt. Die zegt rustig dat ik harder moet werken, hè Femke? Maar ik heb wel eens een collega gehad van 65 bij wie ik toch net iets minder graag een stomme klus uitzette dan bij een collega die net kwam kijken.

9. Waar is het mis gegaan?
Ja waarom zit ik hier en zij daar. What the fuck happened? Omdat ik niet kan toegeven dat ik nou eenmaal niet zo bijdehand ben, troost ik mezelf met de gedachte dat het komt doordat ik al zoveel verschillende banen heb gehad. Anders had ik nu ook boven aan de ladder gestaan. Echt wel.

10. Ze weet echt meer dan ik, hoe kan dat?
Dit is echt het moeilijkste om toe te geven. Mijn bazen weten op heel veel vlakken meer dan ik, zijn beter op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt en zijn godsamme ook nog eens veel digitaler.

Lees ook:

(Beeld: Unsplash)

Geschreven door