10 redenen waarom sommigen van ons Koningsdag prima kunnen overslaan

Koningsdag. Of, zoals het vroeger heette, koninginnedag. Een prachtig feest dat alle Nederlanders verbindt. Femke heeft er eerlijk gezegd niet zoveel mee. Als kind kon ze het verkleden en zaklopen nog wel waarderen, maar als volwassene vlucht ze echt het liefst de stad uit….Gelukkig komt ze de laatste tijd steeds vaker gelijkgestemden tegen. En daarom komt ze er vandaag voor het eerst ruiterlijk voor uit waarom ze Koningsdag prima zou kunnen overslaan.

Lees ook: Zó kom je de feestdagen door wanneer je een introvert bent

 1. De massaliteit
  Ik kan niet zo goed tegen grote massa’s mensen. Daarom maak je me ook niet gelukkig met een festival of een concert in de Heineken Music Hall. Ik voel me altijd een beetje overdonderd op plekken waar zich zoveel mensen verzamelen. Dat je allemaal hetzelfde aan het doen bent. Dat snap ik gewoon niet.
 2. Het geluid
  Door die massa mensen komt ook een oorverdovend geluid vrij. Ze schreeuwen, ze springen…ik schrik me telkens weer de pleuris.
 3. Het gehos op boten (dit geldt met name in Amsterdam)
  Ook weer zoiets waarvoor ik geen enkel begrip kan opbrengen. Dat gedein en gedans op zo’n boot, biertje in de lucht en zwaaien maar naar de omstanders. Why people why?
 4. De carnavaleske uitdossingen
  De mensen die van carnaval en voetbalwedstrijden houden moeten nu misschien maar even afhaken, want ik ga nu vast iets beledigends zeggen, maar: zo’n oranje opblaaskroon op je hoofd…dat staat natuurlijk helemaal niemand. Ik denk altijd: wat haal je daar precies uit?
 5. Dronkenschap om 11 uur ’s ochtends
  Want alles mag op Koningsdag…ofzo. De vraag is of dat leuk is. Om 11 uur ’s ochtends heb ik behoefte aan een bakkie koffie en een (eventueel oranje) gebakje en niet aan een pul bier. Prima dat anderen daar anders over denken, maar ik hoef er echt niet mee geconfronteerd te worden.
 6. De vrijmarkten (deel 1)
  In Amsterdam beginnen mensen al een week van te voren stukjes stoep te claimen door het af te plakken met tape en de letters B E Z E T erin te kalken. Zodat ze vooraan staan met hun rommel uit de kelder. Het dringen en duwen begint hier.
 7. De vrijmarkten (deel 2)
  Als je er dan eenmaal rondloopt, beweeg je je in een enorme mensenmassa en is het elleboogwerk om überhaupt een blik op een kleedje te kunnen werpen. Meestal ben je te laat om echt iets leuks te scoren (want dan moet je namelijk al om zes uur ’s ochtends je bed uit) en als je denkt ‘nu lust ik wel een Vietnamese loempia’ moet je in een rij staan die echt te lang is voor een lullige vietnamese loempia.
 8. De kou
  Als ik diep diep in mijn geheugen graaf dan kan ik me nog koninginnedagen herinneren dat er een zonnetje scheen en dat het zelfs behaaglijk warm was, maar de laatste jaren is het zo gruwelijk koud dat je na een rondje vrijmarkt keihard naar huis wilt rennen om warme chocolademelk met oranjekoek te eten en onder een dekentje op de bank wil schuilen.
 9. Het feesten om het feesten
  Ja, de koning is jarig, maar punt 1 ben ik niet per se fan van het koningshuis en punt 2 vind ik verjaardagen überhaupt overrated. Mijn eigen verjaardag vier ik amper, laat staan de verjaardag van iemand die ik niet ken.
 10. Dat het feest de verwachting nooit waar kan maken
  Vroeger droomde ik van dansen en drinken met mijn allerbeste vriendjes op een gezellig pleintje in de Jordaan, maar het kwam er meestal op neer dat we elkaar kwijtraakten en dat je al na vijf minuten een beker bier in je nek had en dat het bandje wat er speelde zo slecht was dat je je afvroeg waarom je uberhaupt die dag uit je bed was gekomen. Tegenwoordig neem je je voor om lekker te gaan bbq’en op je dakterras en wat vrienden uit te nodigen, maar daar wacht je dan weer te lang mee en iedereen heeft al plannen en dan loop je toch weer te dralen over zo’n kouwe vrijmarkt en eindig je in de kroeg en drink je je een te groot stuk in de kraag waardoor je de volgende dag denkt: waarom eigenlijk?

Lees ook: Waarom Oud & Nieuw nooit Het Feest van het Jaar wordt (en dat oké is)

Gerelateerde artikelen

Back to top button