8 tips om beter met geld te leren omgaan

Hoe fijn zou het zijn om voor de verandering eens geen geldzorgen meer te hebben. Of om niet meer te piekeren over later. Met deze 8 tips kan iedereen goed met geld worden.

‘Ik had last van een midlifecrisis en dus heb ik een paar maanden van mijn buffer geleefd. Want als freelancer heb je natuurlijk een buffer’, zei een freelance designer laatst tegen mij. Hij had dan wel last van een midlifecrisis, maar verder had hij zijn zaakjes duidelijk beter op orde dan ik. En ik wist zeker dat hij niet eens een gezin hoefde te onderhouden (dan heet iets namelijk geen ‘midlifecrisis’, maar gewoon een ‘scheiding’).

Ik raakte in paniek van zijn woorden. Ik ben een freelancer zonder buffer. En ik heb wél een kind. Die midlife crisis (lees: scheiding) heb ik reeds achter de rug en ik ontvang geen alimentatie. Verder ben ik simpelweg een ramp met geld, ik geef mijn cijferblindheid daar graag de schuld van. Ik draai cijfercombinaties om (en mis zo de TGV van Parijs naar Amsterdam omdat ik 16.00 uur met 18.00 uur verwar). Mijn administratie is een zooitje, omdat ik in paniek raak van cijfers. Tijdens mijn enige kassabaantje ooit, bij een bekend concertpodium, was er na mijn dienst altijd sprake van een opvallend kastekort. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is nogal een handicap. Helemaal omdat ik ook nog eens geen skills heb om zuinig te leven of te sparen voor zoiets oninteressants als ‘later’. Als er geld is, moet het rollen.. En als er geen geld is, dan eten we crackers met pindakaas.

Maar nu ik 45 ben, zou het wellicht toch geen kwaad kunnen wat beter met geld om te leren gaan. Want ik leef nu, volop, maar later is reeds onderweg. En dan wil ik stiekem toch geen geldzorgen. Mijn oog viel op tips uit het boek The Financial Diet: A Total Beginner’s Guide to Getting Good with Money van Chelsea Fagan en Lauren Ver Hage. Chelsea en Lauren beloven mij dat ik binnen een jaar zo iemand kan worden die ‘goed met geld is’, als ik de volgende 8 basisstappen maar ga volgen. Met ingang van vandaag:

  1. Creeër een budget

Om de financiële chaos op orde te krijgen heb je toch echt een ouderwets kasboekje nodig, (Er zijn tegenwoordig apps voor, zoals Oehoe) . Want zonder budget, zeggen de auteurs, lukt het niet om controle over je geld te krijgen. Ga daarom na waar je afgelopen maanden geld aan hebt gespendeerd, aan de hand van je bankafschriften, bonnen en rekeningen. Sorteer alles in categorieën: vaste lasten, extra rekeningen, boodschappen, de puber, kleding, sport, horeca en overige vrije tijd bijvoorbeeld. Noteer en kijk wat er anders kan, en vooral, anders moet.

  1. Bouw een buffer op

De belangrijke buffer, daar is ‘ie dan. Het is, zo lees ik, aan te raden om een buffer van drie maanden levensonderhoud te sparen en dit bedrag weg te zetten op een rekening waar je makkelijk bij kunt. Je kunt er ook een buffer van een half jaar van maken, maar drie maanden levensonderhoud moet er in ieder geval opstaan. Deze noodbuffer (plus daarnaast ongeveer 1000 euro op je lopende rekening voor gebruik, nadat de rekeningen zijn betaald) is het enige geld dat je op je gangbare rekeningen zou moeten hebben staan. De rest van je spaargeld gaat naar zaken zoals je pensioen. Waarom wist ik dit niet eerder?

  1. Doe een check-up van je credit card

Bekijk je uitgaven van de laatste drie maanden en let op dat je niet meer dan 30 procent van je beschikbare krediet verbruikt. Je uiteindelijke doel: zoveel mogelijk onverbruikt krediet. Regel met je bank dat je creditcard rekeningen per maand afgeschreven worden van je gewone rekening, zodat je wat je opneemt, ook meteen weer aflost.

  1. Laat automatisch afschrijven

Afschrijvingen van je pinpas, maandelijkse rekeningen, spaarbedragen, zakgeld voor je kind: laat het allemaal automatisch afschrijven. Op die manier kom je niet in de verleiding om dat bedrag toch niet te sparen en maak je geen geld op waar je eigenlijk je energierekening van had moeten betalen.

  1. Plan voor je pensioen

Hoewel ik blijf vinden dat ik mijn geld nu echt harder nodig heb dan wanneer ik oud en verschrompeld ben, schijnt het toch wel slim te zijn om over die oude dag na te denken. Het is belangrijk om een basis pensioenplan op te stellen, zeggen Lauren en Chelsea. Met je werkgever, of in mijn geval, met mijzelf. Het is verstandig om het bedrag dat je maandelijks voor je ouwe dag wegsluist, op een aparte rekening te openen, waar je niet zomaar geld van op kunt nemen.

  1. Doe een carrière check-up

Ik heb nooit gedaan aan vijf jaren plannen, zelfs niet aan één jarenplan. Echte carrièretijgers kunnen zoiets maar moeilijk geloven, die doen het dan ook anders. En als financiële chaoot doe je er goed aan hun voorbeeld te volgen: Vergelijk je salaris met anderen in jouw veld. Stel jezelf serieuze vragen over hoe tevreden je bent met je werk en hoe het gaat: Ben je gelukkig? Werk je toe naar een specifiek doel? Wil je jezelf op bepaalde terreinen ontwikkelen? Bedenk wat je kunt verbeteren of nog beter kunt doen, van individuele taken tot een algehele carrièreverbetering. Maak een professioneel plan voor één, vijf en tien jaar vanaf nu en schrijf alles op.

  1. Voeg tenminste 1 extra bron van inkomen toe

Hmmm. deze tip is wel very Amerikaans, want wij Hollanders vinden één baan vaak echt wel genoeg en onze vrije tijd ook heel waardevol. Maar goed, er zit misschien toch wel iets in: een extra baantje nemen. Want een paar uur per maand besteden aan een bijbaantje kan al een enorm verschil maken, of je nu wat extra wil sparen, nieuwe skills wil ontwikkelen of een carrièreswitch wil maken. Van Nederlands leren aan nieuwkomers of een dag per week werken in een koffietent, zorg dat je er altijd tenminste een klusje erbij doet.

  1. Verwen jezelf

Stel jezelf mini-doelen op verschillende gebieden, denk aan sparen, carrièregroei of persoonlijke ontwikkeling, en beloon jezelf als je deze doelen behaalt. Of het nu met een massage is, een cocktail, vakantie of een chic diner, verwen jezelf. Het maakt het managen van je financiën beter behapbaar en zelfs plezierig. Deze regel wordt mijn grootste uitdaging. Ik vind namelijk dat ik al een dagje spa heb verdiend als het buiten drie dagen onafgebroken heeft geregend, en ik trakteer mijzelf iedere dag op koffie in de hipstertent om de hoek, gewoon omdat het kan.

Lees ook: Waarom ik gelukkig word van streng zijn voor mezelf (+ 7 dingen die je herkent als dat voor jou ook geldt)

Gerelateerde artikelen

Back to top button