Ben jij altijd en overal te vroeg? Dan herken je deze 21 dingen!

Je hebt mensen die altijd te laat komen, keurig op tijd zijn óf steevast te vroeg. Charlotte valt absoluut in de laatste categorie. Van het idee alleen al dat ze ergens laat zou aankomen, krijgt ze rode vlekken in haar nek. 

Hallo, ik ben Charlotte en ik ben altijd overal te vroeg. Het is een gewoonte die ik zonder enige twijfel heb geërfd van mijn vader. Ooit, ik was 14, gingen wij mijn penvriendin uit Hongarije ophalen van Schiphol en liepen we zo’n 2,5 uur (!) voor ze überhaupt zou landen al rond in de aankomsthal. Besef: Zíj was nog niet eens opgestegen vanuit Budapest en wij stonden al klaar om haar te verwelkomen. Jaaa, zei mijn vader, maar dan gaan we toch gezellig Schiphol bekijken? Nou, dat hadden we na een half uur wel gezien, waarna nog twee lange uren volgden. Alles om maar op tijd te zijn. Inderdaad: een bijzondere gewoonte.

Omdat ik in mijn jeugd niet anders heb gezien dan dat wij als gezin altijd overal te vroeg aankwamen, heb ik dit klakkeloos overgenomen. Ik kan er inmiddels ook niks meer aan doen. Soms wíl ik heel rebels een beetje laat arriveren, dan treuzel ik wat aan, neem heel gewaagd een tram later dan ik normaal zou doen, loop op mijn gemakje naar de plek van bestemming en dan nóg, dan nog ben ik meer dan keurig op tijd. Op zich is het natuurlijk geen slechte gewoonte. Sterker nog: ik was er altijd wel een beetje trots op. Kijk mij eens stipt zijn! Op mij kan je rekenen, hoor! Ik heb zoveel respect voor degeen met wie ik afspreek, dat ik die persoon nog geen seconde zal laten wachten! Betrouwbaarheid is my middle name! Maar onlangs las ik dat mensen die altijd en overal te vroeg aankloppen, meestal nogal van het nerveuze soort zijn, altijd uitgaan van het ergste én een talent hebben in controlfreakerigheid. Ehm, Guilty! Ineens is het een eigenschap waar ik mezelf maar niet meer zo voor op mijn borst klop. Maar ach, dat aard van het beestje, daar doe je niet zoveel meer aan. Dus waarschijnlijk blijf ik stipt tot in de kist.

Ben jij ook altijd overal te vroeg dan herken je deze dingen vast:

1.
Ben je met het ov? Dan check je de hele reis panisch je reisapp.

2.
Je calculeert overal een vertragings- of rampmarge van 5 of 10 minuten voor in. Misschien heeft de trein vertraging. Misschien is de bushalte verplaatst. Misschien is de weg afgesloten. Wat als je verdwaalt?!

3.
Maar meestal gaat alles goed en ben je overal mínstens 15 minuten te vroeg. Een kwartier! Dat je langer had kunnen slapen, bijvoorbeeld.

4.
En als je dan ergens echt veeeel te vroeg aankomt, besluit je maar een blokje om te gaan, want hee, ook zo gênant om zó vroeg aan te komen.

5.
Want je hebt al té vaak meegemaakt dat ergens aanklopte en mensen nog letterlijk in hun pyjama zaten. Joehoe!

6.
Of misschien wel waren aangekleed, maar toch niet per se super enthousiast reageerden op je vroege entree (‘Ehhh, wat ben je… vroeg?’)

7.
Als je met de auto bent, parkeer je die om de hoek en blijf je nog even  zitten, je ogen op de klok, tot het twee minuten voor tijd is en je STIPT op tijd aanbelt.

8.
Heb je in een café of restaurant afgesproken? Dan heb jij al minstens 1 koffie op of ben je halverwege je eerste wijntje als je date komt opdagen.

9.
Je hebt dan ook je hele Facebook feed doorgelezen, mails beantwoord, achterstallige whatsapps beantwoord en het nieuws gecheckt.

10.
En je moeder gebeld voor de wekelijkse catch up.

11.
Inmiddels ben je begonnen aan een beduimelde Libelle of Margriet.

12.
Je vindt iemand die op tijd is, eh, eigenlijk best wel laat.

13.
En antwoordt “Nee hoor, net!” op de vraag van je afspraak of je er al lang zit.

14.
Ziet het er naaruit dat je wel eens  – oh horror – een paar minuten laat zal aankomen, dan WhatsApp je dat – ruim op tijd natuurlijk! – alvast door. Om er uiteindelijk alsnog als eerste te zijn (hoe dan?!).

15.
Als je met mensen bent die niet net zo neurotisch te vroeg zijn als jij, raak je enorm ongeduldig.

16.
En opgefokt.

17.
Je klokken zet je steevast vooruit zodat je ZEKER WEET dat je nog wat extra speling hebt. Heerlijk!

18.
Precies op tijd komen voelt als op het randje.

19.
Te laat komen gebeurt dus eigenlijk nooit, maar die ene keer in de 1000 jaar dat het gebeurt (uiteraard buiten jouw schuld om, dat spreekt voor zich), merk je dat er eigenlijk vrijwel niks aan de hand is en de aarde gewoon doordraait.

20.
Wat je dan doet beseffen dat je gewoon wat relaxter moet zijn in de toekomst.

21.
Maar bloed gaat waar het niet gaan kan: de volgende keer sta je tóch weer minimaal een kwartier voor tijd paraat.

Lees ook: 15 dingen die je herkent als je soms (te) eerlijk bent

Gerelateerde artikelen

Back to top button