Door talloze slapeloze nachten was Cathelijne de wanhoop nabij. Toen ontdekte ze per toeval ASMR-filmpjes, waarbij rustgevende beelden of bepaalde geluiden lichte kriebels veroorzaken en je lichaam en geest ontspannen. Het bleek dé sleutel tot beter slapen.

Waarschijnlijk heeft het maar een paar weken geduurd, maar voor mijn gevoel leek het een jaar: slapeloze en rusteloze nachten van gewoel, staren naar het plafond, jeukende benen en huilbuien van wanhoop. Lange tijd kon ik door gepieker en stress de slaap niet vatten en werd naar bed gaan een angstig ritueel. Zou het dit keer lukken in één keer weg te dromen, of gingen mijn gedachten weer rond in het welbekende kringetje? Of zou ik – net als de talloze keren ervoor – pas in slaap vallen als het al licht werd? Kon ik nu wél het onrustige gevoel in mijn benen onderdrukken, of zou ik weer uren liggen schoppen en zweten in m’n bed?

Lees ook: Gedurfd of bizar? Deze gefluisterde Ikea-reclame

Mijn slapeloze nachten beheersten mijn leven. ’s Nachts was ik de wanhoop nabij, en overdag was ik een zombie met wallen tot op mijn kin. Ik was chronisch moe, kon me slecht concentreren, had hevige hoofdpijnaanvallen en werd zo wit als een vaatdoek. Tot de dag dat ik – per toeval – op Facebook een wel erg vreemd filmpje tegenkwam. In de comments werd er lacherig gedaan over een vrouw die fluisterend lakens stond de strijken en met haar handen tergend langzaam de vouwen uit de stof streek. Het filmpje duurde langer dan een halfuur, waarin weinig tot niets gebeurde. Bij het kijken naar de rustige handbewegingen gebeurde er bij mij echter heel veel. Gebiologeerd staarde ik naar mijn beeldscherm en voelde langzaam de stress uit mijn hoofd vloeien. Tussen mijn schouderbladen voelde ik een lichte tinteling, mijn schouders zakten naar beneden en mijn ademhaling werd rustig. Mijn ogen werden zwaar en door het gefluister voelde ik me veilig en geborgen.

Waar ik naar keek was een ASMR-filmpje, en blijkbaar was ik niet de enige instant fan. Het strijk-ritueel van Maria ‘Gentle Whispering’ was al miljoenen keren bekeken. ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response, waarbij rustgevende beelden of bepaalde geluiden lichte kriebels veroorzaken en je lichaam en geest ontspannen. Denk aan aaiende handen, tikkende nagels, gefluister, knisperend papier of het strijken van zachte kwasten. Ook rollenspellen zijn in de wereld van ASMR (waarvan de beste vertolkers honderdduizenden volgers hebben) volkomen normaal. Zo geeft Whispers Red je een rustgevende gezichtsbehandeling, borstelt en wast Blue Whisper je haar, voert Cordelia Charter reiki uit en speelt Crinkle Luvin zustertje.

Sommige mensen krijgen rillingen van ongemak van de Youtube-filmpjes, of vinden het bijna seksueel. Anderen ervaren een gevoel van welbehagen en ontspanning, en zijn een trouwe fan van hun favoriete ASMR-vertolkers. Het bekijken van de – soms een uur durende – ASMR-filmpjes bleek dé oplossing voor mijn slapeloze nachten. Terwijl ik mij in de perfecte slaaphouding manoeuvreer, zet ik mijn beeldscherm van mijn mobiel op zijn donkerste stand, zet het geluid zacht en kies een filmpje uit. Meestal vallen mijn ogen binnen zeven minuten al dicht en lijk ik volledig gehypnotiseerd. Terwijl ik ’tingels’ in mijn nek en rug voel, val ik weg in een diepe slaap en word ik acht uur later volkomen uitgerust wakker.

Hoewel de filmpjes behoorlijk weird zijn en je even moet uitvogelen welke ASMR-‘artist’ het beste bij je past, kan ik het iedereen met slaapproblemen aanraden. Ga de schaamte voorbij en open your mind. ASMR is mijn life saver en ik ben de makers van deze maffe filmpjes eeuwig dankbaar.

Lees ook: 13 manieren om voortaan lekkerder te slapen

 

 

Geschreven door