Hoe je écht leert luisteren (en niet alleen maar met jezelf bezig bent)

Je kent die gesprekken wel. Waarin de ander alleen maar lijkt te wachten tot hij iets mag zeggen. Heel irritant. Renée betrapt zichzelf er wel eens op. Ze neemt zich voor beter te luisteren en dat is nog niet makkelijk.

Op de één of andere manier beland ik met mijn lieve buurvrouw in een gesprek over onze exen. We drinken er een ice tea bij. Ze vertelt over ene André, die, nadat het uit was nooit meer over haar heen leek te zijn gekomen. Nog jaren later vroeg hij gezamenlijke vrienden naar hoe het met haar ging. Hij wist de naam van haar kat nog, haar postcode, haar vroegere wachtwoord van haar e-mail. Dat had ze inmiddels veranderd, maar dat weerhield hem niet het alsnog een paar keer te proberen. Toen haar mailbox geblokkeerd was, wist zij meteen wie het was.

Ik luisterde, lachte mee en dacht stiekem: vertel door, dan kan ik mijn verhaal vertellen. Over hoe mijn ex, zes jaar na onze relatiebreuk, zijn kind exact de namen gaf die we ooit samen in een romantische bui bedachten. Alleen kwam deze baby uit een andere vrouw. Ik luisterde niet echt naar mijn buurvrouw, was alleen maar met mezelf bezig. Met wat ík wilde zeggen. Omdat ik het zo’n goed verhaal vond. Ik betrapte mezelf erop en was er echt een beetje ziek van. Dat ik zo was. Omdat ik me er vaak genoeg aan stoor bij anderen. De buurvrouw zal ook gezien hebben dat ik met mijn gedachten niet bij haar woorden was, maar bij de woorden die ik zelf wilde gaan zeggen. Dat is niet sympathiek, niet oprecht, niet eerlijk ook. Dat moest anders. Dus besloot ik voortaan beter te gaan luisteren. Niet meer zo met mezelf bezig te zijn, maar met mijn gesprekspartner. Waar te beginnen? Ik wist het niet. Blijkbaar deed ik het al veel te lang zo. Dus deed ik wat research en wat ik ontdekte deel ik graag met jullie. Dus ook voor alle meelezers die dit nodig hebben: een korte cursus luisteren.

 1. Word je bewust van dat je niet luistert.
  Luisteren gaat niet vanzelf, je moet er bewust mee bezig zijn. Corrigeer je eigen gedachten wanneer ze afdwalen naar jezelf. Focus je op de ander en sleep jezelf er weer bij je denkbeeldige haren bij. Je was een gesprek aan het voeren, niet met andere dingen bezig. Kijk de ander aan, neem de woorden bewust in je op en doe weer wat je wilt doen: luisteren.
 2. Blijf weg van afleiding.
  Zet de tv en de radio uit. Zet je telefoon op stil. Engelse onderzoekers ontdekten zelfs dat je telefoon op tafel leggen, al doe je er niets mee, er al voor zorgt dat je minder goed luistert. Weg ermee dus.
 3. Wat jij vindt van wat de ander vertelt, doet er even niet toe.
  Luister gewoon en denk niet meteen: wat is mijn mening hierover? De ander zit daar misschien wel helemaal niet op te wachten. Probeer niet te veroordelen, dat zit oprecht en open luisteren nameliijk in de weg. Dan ben je weer met jezelf bezig, met jouw oordeel.
 4. Dat jij dat ook een keer meemaakte, misschien zelfs nog erger, doet er niet toe.
  Het is verleidelijk om je eigen ervaringen te vertellen. Zo van: dat heb ik ook een keer gehad. Misschien is je bedoeling juist om duidelijk te maken: je staat niet alleen. Maar zo komt het niet over. Op die manier trek je alle aandacht weer naar jezelf toe. En dat is het tegenovergestelde van luisteren.

Lees ook: Dit doen mensen die we als charmant bestempelen

(Beeld: iStock)

Geschreven door