Meer ruimte in je agenda? Daar is een truc voor!

Marlies is regelmatig de totale waanzin nabij omdat haar weken hysterisch vol zitten met werk en afspraken. Tot iemand haar laatst een eyeopener cadeau deed. Dit doodsimpele trucje bleek voor haar de uitkomst. Eindelijk heeft ze meer ruimte in haar agenda.

Het ging vaak al mis met teveel tijd verspillen aan social media – je zou voor de grap een app moeten installeren die bijhoudt hoeveel tijd jij daaraan kwijt bent. Je schrikt je de pleuris, serieus, zelfs wanneer je denkt bewust om te gaan met al die verleidingen. Mijn werk kreeg ik daardoor vaak niet af, en dat haalde ik vervolgens ’s avonds in. Gevolg: ik sliep niet alleen slecht, maar kwam ook in de knel met leuke, ontspannende privédingen doen.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ook privé blijft het voor mij zoeken naar een balans. Ik wil leuke dingen doen, vriendinnen spreken en zo meer, maar heb óók tijd nodig om gewoon niets te hoeven. Tijd om prikkels te verwerken. Tijd om gewoon te kletsen en te lachen met mijn kinderen en/of man. Gewoon, wat speelruimte om me mens te blijven voelen.

Sommige dingen heb je écht niet in de hand. Zoals plots met een kind of ouder naar het ziekenhuis moeten, of dat er in sommige weken elk jaar weer veel jarigen om je heen zijn, die allemaal een feestje geven (zucht, ja, ik weet: je kunt ook nee zeggen, maar dat wil ik niet tegen de mensen waar ik dol op ben).

Alleen begreep ik niet waarom ik óók de dingen die ik wel in de hand had, toch te overdadig bleef plannen. Zelfs nadat ik op z’n Marie Kondo’s een grote opruiming had gehouden in mijn leven – ‘Wil ik nog wel in die schoolcommissie zitten?’ ‘Word ik er nog wel blij van om met X af te spreken?’ – vloog die volle agenda me nog regelmatig naar de strot.

Lees hier hoe je vaker nee zegt!

Er zijn namelijk véél dingen waar ik blij van word. Zoals lunch- of koffie- of eetafspraken maken met mensen die ik lang niet heb gezien. Kan volgende week wel, of die week erop! Nee wacht: volgende maand is nog HELEMAAL LEEG!

En toen schreef ik dus weer eens een artikel over ‘nee zeggen’, in een wanhopige poging eindelijk een leven vol lucht en ruimte te creëren waarin je je gewoon kan opladen zoals jij dat wil. En waarin je zomaar een keer het bos in kunt gaan (of wat jij maar wilt) omdat je daar toevallig zin in hebt. Omdat jíj bepaalt wat je doet, elke dag opnieuw.

Ja, en toen kwam het: een van deskundigen mompelde tussen neus en lippen door iets wat nooit in me was opgekomen: dat we (ja, jij dus ook 😉 de neiging hebben te denken dat we straks, volgende week/maand/ergens in de toekomst veel meer tijd tot onze beschikking hebben dan nu. We zien een grote, uitgestrekte leegheid voor ons als we aan de toekomst denken. Met ruimte voor alle mogelijkheden. Bovendien: in de toekomst voelen we ons niet zo moe als we nu zijn, maar geven we gewoon licht van de energie die we dan denken te hebben.

Maar jongens: die toekomst is DUS GEWOON AL GEVULD MET ALLE DAGELIJKSE DINGEN die er nu ook zijn. Bovendien heb je ook dan vast een keer slecht geslapen omdat je kind een nachtmerrie had. Dus als je nu acuut een dichtgesnoerde keel of maagklomp krijgt bij het idee dat je deze week drie avonden iets zou hebben: geloof me, dan krijg je die benauwde opvlieger óók als je volgende maand je agenda openslaat en constateert dat je week zo vol geprakt zit.

De truc: denk bij het plannen van activiteiten of afspraken in de toekomst altijd aan hoe deze week eruit ziet qua drukte en hoe jij je nu voelt qua energie. Voor mij werkt het als een tierelier!

Lees ook: 5 Manieren om niet gek te worden in deze drukke wereld

 

 

 

Geschreven door

Marlies Jansen is freelance journalist en heeft een voorliefde voor alles wat het leven lekker, mooi en leuk maakt. Schrijven over psyche-onderwerpen helpt haar om hang-ups te bedwingen en nóg meer van het leven te genieten. Woonbladen, wijn, chocolade en sporten doen dat trouwens ook. Net als haken.