Stel jezelf deze vragen om te weten hoe mentaal sterk je bent

Wat is dat eigenlijk, mentaal sterk zijn? In de basis gaat het om je gedachten ordenen, je emoties de baas zijn en productief blijven, in welke situatie dan ook. Een lijstje met vragen hielp Suzanna haar mentale kracht verder te ontwikkelen.

Mentale kracht is in feite hetzelfde als lichamelijke kracht. Je moet er aan werken. Je kunt jezelf trainen in gezonde methodes en gedachten die je verder helpen. Zelfreflectie en eerlijk naar jezelf zijn, zijn de sleutels naar mentale kracht. Die twee helpen je de beste keuzes voor jezelf te maken, ook al zijn deze keuzes niet altijd even makkelijk.

Ik stuitte online op een lijstje vragen om mijn eigen mentale kracht eens te testen.

1 Hoe goed orden je je gedachten?
De gesprekken die je met jezelf voert, spelen een grote rol. Je mag streng tegen jezelf zijn, maar het beste is om tegen jezelf te praten als een vriend die je advies geeft. Het is vooral belangrijk om realistisch te blijven. Negatieve gedachten zijn zeer vermoeiend en leggen je lam. Té positieve gedachten zijn anderzijds ook weer niet realistisch.

Stel jezelf daarom de volgende vragen:
1 Welke verkeerde conclusies trek ik over mezelf?
2 Over welke dingen ben ik constant kritisch naar mezelf?
3 Waarvoor excuseer ik me steeds?
4 Wat is mijn definitie van succes?
5 Wat vertel ik mezelf als ik in iets faal?
6 Waar is mijn eigenwaarde op gebaseerd?
7 Wat denk ik als ik word afgewezen?
8 Bij welke dingen twijfel ik aan mezelf?
9 Wanneer ben ik overmoedig?

2 Hoe goed heb je je emoties in bedwang?
In tegenstelling tot wat mensen denken, onderdrukken mentaal sterke mensen hun emoties niet. Ook hun pijn niet. Ze zijn zich zeer bewust van hun emoties en herkennen hoe deze emoties hun gedachten en gedrag kunnen bepalen.

Stel jezelf daarom de volgende vragen:
1 Hoe reageer ik op emotionele pijn?
2 Door welke emoties word ik soms overmand?
3 Welke angsten houden mij tegen ?
4 Welke emoties ga ik het meest uit de weg?
5 Wanneer voel ik me het gelukkigst?
6 Welke emoties laten me uit de bocht vliegen?
7 Hoe zorg ik ervoor dat ik in een betere mood kom als ik down ben?
8 Herken ik het als ik mijn emoties niet in bedwang kan houden?
9 Wat doe ik als ik merk dat ik zelfmedelijden krijg?

3 Blijf je productief?
Mentale kracht gaat ook over weten wanneer je je gedrag moet veranderen versus je omgeving veranderen. Er zijn tijden dat je aan je zelfdiscipline moet werken om verleidingen te weerstaan en er zijn ook momenten dat je je omgeving moet veranderen om het beste uit jezelf te halen. Denk aan je werkomgeving of een slechte relatie.

Productiviteit houdt soms wel in dat je dingen moet doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Dat herkent iedereen. Zelfs al heb je het leukste werk van de wereld. Soms is een klus minder erg dan je vooraf dacht. Denk eens aan iets uit je werkverleden waar je heel erg tegenop zag, maar dat achteraf best meeviel. Zonde van de negatieve energie die je er vooraf in stak.

Stel jezelf rond productiviteit de volgende vragen:
1 Wanneer geef ik te snel op?
2 Wanneer ga ik langer door dan ik zou moeten doen?
3 Herken ik het als mijn gedrag niet strookt met mijn waarden?
4 Verzorg ik mijn lijf goed genoeg (bijvoorbeeld door te sporten), zodat mijn geest op zijn sterkst kan zijn.
5 Waar ga ik steeds de fout mee in?
6 Wanneer zoek ik kortetermijnoplossingen die leiden tot problemen op langere termijn?
7 Wat houdt me tegen om actie te ondernemen om mijn doelen te bereiken?
8 Steek ik mijn tijd en energie in dingen die ik het belangrijkst vind?
9 Hoe saboteer ik mezelf?

Lees ook: Fuck die faalangst! Waarom falen juist sterker maakt!

Gerelateerde artikelen

Back to top button