Hoe verhuizen naar het buitenland een vriendschap kan veranderen

Wanneer een goede vriendin emigreert, sta je waarschijnlijk niet te springen van blijdschap. De afstand kan een heel ander licht op jullie relatie schijnen. Maar het hoeft niet per se een negatieve ontwikkeling te zijn, leerde Carlijn. Nu ze vierenhalf jaar in Spanje woont, maakt ze de balans op.

Voordat ik verhuisde had ik het maar wat druk met het onderhouden van vriendschappen. Bijna elke avond zag ik wel iemand. Een theetje hier, een dinertje daar en aan de lopende band verjaardagen of feestjes-zonder-reden bij iemand thuis. Met vrienden van de studie, vrienden van de middelbare school en vrienden die ik in de loop der jaren bij cursussen, sportclubs en hobby’s had opgedaan. Natuurlijk sprak ik met iedereen af dat we elkaar veel zouden opzoeken. En natuurlijk gebeurde dat lang niet met iedereen.

Want met iemand uit Nederland afspreken bestaat niet langer uit een snelle lunch in de stad of een avondje bankhangen bij iemand thuis. Als ze mij komen opzoeken, gaat dat meestal gepaard met minstens twee nachten logeren. En als ik in Nederland ben, heb ik vaak maar kort de tijd en moet ik prioriteiten stellen wie ik kan en wil zien. In de praktijk blijkt het voor beide partijen soms te veel georganiseer, te duur of simpelweg niet belangrijk genoeg. Dat toegeven was in het begin moeilijk, omdat we ons allebei zó hadden voorgenomen dat het contact niet zou verwateren. Maar toen we eenmaal gestopt waren met ons beurtelings te verontschuldigen dat het wederom niet ging lukken om elkaar te zien, voelde dat ergens ook als een bevrijding.

Het is namelijk heel logisch dat je vrienden verliest als je 1500 kilometer bij elkaar vandaan woont. En de kans is best aanwezig dat hetzelfde was gebeurd als een van ons binnen Nederland was verhuisd. Zelfs als je in dezelfde stad woont kan een vriendschap ‘op’ raken, simpelweg omdat jullie interesses of levensstijlen veranderen. Dat is oké. Er komen weer nieuwe mensen op je pad met wie je nieuwe relaties opbouwt.

Wat ik van tevoren niet had verwacht, is dat sommige vriendschappen er door de verhuizing juist sterker op werden. Een vriendin met wie ik pas een paar keer had afgesproken voordat ik naar Spanje vertrok, valt tegenwoordig in de categorie besties. Ze was de eerste die bij me op de stoep stond en degene die het vaakst de logeerkamer bezet houdt. We leerden elkaar met elk bezoek beter kennen. Ze kwam uithuilen als het weer eens uit was met een vriendje en vierde het bij mij toen ze eindelijk haar diploma haalde.  We zagen elkaar ’s morgens vroeg in onze minst charmante pyjama’s en midden in de nacht met een biertje of wat te veel op.  Ik weet meer van haar dan van veel vriendinnen die ik al veel langer ken, maar met wie ik minder intens omga.

Met Skype, Whatsapp en 4G door heel Europa zou het geen al te moeilijke opgave moeten zijn om contact te houden met vrienden in het buitenland. Als dat ondanks jullie goede voornemen toch niet blijkt te lukken, is dat ook helemaal geen ramp. Ja, misschien waren jullie nog jaren dik bevriend gebleven als je dichter bij elkaar had gewoond. Maar misschien ook niet. Zie de emigratie als een relatietest, die natuurlijk negatief kan uitpakken, maar met een beetje geluk ook een onverwachte, positieve wending kan nemen.

Lees ook: De wetenschap bewijst: 10x waarom je beste vriendin je leven beter maakt

Gerelateerde artikelen

Back to top button