Praat jij teveel? De oorsprong ligt misschien in de eerste anderhalf jaar van je leven…

Femke houdt van praten. En ze is nogal luidruchtig. Soms schaamt ze zich ervoor; mensen kunnen haar nogal irritant vinden. Het gebeurt geregeld dat iemand haar vraagt: “Waarom kun jij je mond geen vijf minuten dichthouden?” Ze ging op zoek naar het antwoord op die vraag.

Lees ook: 18 dingen die alleen avondmensen begrijpen

Ik vind het heel moeilijk om niet te praten. Er gaan altijd honderd dingen door mijn hoofd en ik heb nogal de neiging om die dingen wereldkundig te maken. Omdat ze grappig zijn, omdat ik mijn verbazing wil delen of bijvoorbeeld omdat ik wil laten merken dat ik het een klotedag vind. Lang was ik ook een notoire shit-heb-ik-alweer-mijn-mond-voorbij-gepraat-prater. Jeweetwel, dat ik nooit een geheim kon bewaren.  Dan brandde het dusdanig hard op mijn tong dat ik het er op een zeker moment toch tegen iemand uit moest gooien…en natuurlijk kwam dat dan uit en was ik flink de lul. Godzijdank kan ik, door schade en schande wijs geworden, mijn mond tegenwoordig redelijk houden als het om precaire onderwerpen gaat. Voor de rest moet ik mezelf echter constant in bedwang houden om niet De Hele Dag te  praten.

Ik begrijp mensen die weinig praten ook echt niet. Waarschijnlijk zouden mijn woorden uit mijn oren komen lopen als ik zou proberen ze binnen te houden. Nu is het natuurlijk zo dat vrouwen überhaupt meer praten dan mannen (wist je dat vrouwen gemiddeld 20000 woorden per dag gebruiken en mannen 13000 woorden?) en naar die verschillen is een heleboel onderzoek gedaan, maar dat verklaart niet waarom ik significant meer praat dan de gemiddelde vrouw.

Na een beetje researchen en googelen ben ik erachter dat er drie zienswijzen zijn aangaande de veelprater:

  1. ‘Er is iets mis gegaan in Freuds orale fase’
    Als Freud het heeft over de orale fase dan bedoelt hij de eerste achttien maanden van het leven van een kind. Wanneer het een kind niet lukt om dan conflicten op te lossen dan kun hij/zij daardoor een orale fixatie krijgen: teveel eten, roken, nagelbijten en…ja dus ook: teveel praten.
  2. ‘Veelpraters zijn zo gevormd’
    Volgens sommige psychologen is de verklaring van veel praten te vinden in het feit dat ouders dit gedrag in iemands jeugd enorm gestimuleerd hebben. Als er heel erg geklapt en gejuicht wordt voor een kind als het gaat praten, dan gaat het meer praten en als ook dat met gejuich ontvangen wordt, dan gaat het misschien nog wel meer praten. Wanneer het praten ietwat veel wordt, zonder dat het een halt toegeroepen wordt dan kan extreem praatgedrag ontstaan.
  3. ‘Het is aangeboren’
    Nogal wat onderzoeken bewijzen dat welk psychologische type je bent voor een groot deel biologisch bepaald is. Extravertie (wat samengaat met veel praten) wordt overgeërfd. Sterker nog: vijftig tot zeventig procent van de eigenschap extravertie is genetisch bepaald.

 

Punt twee klopt voor mijn absoluut niet; ik ben redelijk strikt opgevoed (‘als de volwassenen praten dan zwijgen de kinderen’)
Punt drie…tsja, mijn beide ouders zijn geen enorme babbelaars, maar mijn oma en tante zijn dat weer wel
Met punt 1
kan ik eigenlijk het meest. Niet dat ik me herinner dat er iets misging in de eerste anderhalf jaar van mijn leven, maar met name omdat ik Teveel Eet, De Allerlaatste Roker ben en ook obsessief nagelbijt.

Mocht iemand me binnenkort nog eens de vraag stellen: “Waarom kun jij je mond geen vijf minuten dichthouden?” dan weet ik in elk geval een prima antwoord.

Lees ook: Waarom je niet bang moet zijn voor eenzaamheid

Geschreven door